Tänker du skaffa en hund?

Tänker du skaffa en hund?

Att skaffa en hund för första gången är ett stort äventyr och samtidigt en stor utmaning. Kom ihåg att ett husdjur är ett långsiktigt engagemang. Beroende på vilken typ av hundras du väljer, kommer valet att påverka dig mellan 10 och 20 år framöver.

Att sedan ta beslutet att skaffa en hund ska inte vara ett impulsivt val. Ofta när människor impulsivt tar hem en valp från en husdjursbutik hamnar hunden till slut på hundhem eftersom många inte inser konsekvenserna av att bli hundägare.

Innan du får en hund …

Se till att du verkligen vill ha en hund

Att äga en hund är oftast både roligt och nyttigt. Men hundra är också energiska, envisa och högljudda. Du måste verkligen överväga om du är redo för ett långsiktigt engagemang.

Att välja en hund innebär att du i princip är frivillig att vara en förälder för hunden. Du skulle inte bara ge upp din bebis när du känner för det, skulle du? Söta valpar växer upp till vuxna hundar som kan vara destruktiva och kräva mycket tid och energi från dig.

Tänker du skaffa en hund?

Titta på många olika raser innan du väljer

Innan du skaffar en hund måste du ta reda på om du vill ha en valp eller eventuellt en äldre hund, men framför allt vilken hundras som skulle passa dig och din eventuella familj bäst.

En valp är alltid söt och rolig, samtidigt har den mycket energi och kommer att behöva mycket uppmärksamhet och tid. Om du inte har så mycket tid och energi att spendera på din hund känner dig villig att träna en valp kanske du istället borde titta på att skaffa en äldre hund istället.

En vuxen hund behöver inte lika mycket underhåll som en valp, men det kan ha några vanor som fortfarande behöver träning. De flesta vuxna hundar kommer hushållna och, speciellt när de ansluter en äldre hund, kan deras energinivå vara lägre än en valp.

Förutom att tänka på om du vill ha en valp eller en vuxen hund, är den hundras som du vill anta en viktig aspekt att tänka på. Varje ras har sina egna belöningar och utmaningar. Välj inte bara en hund eftersom du gillar hur de ser ut. Personligheten är en mycket viktigare faktor att tänka på.

När du väl valt en ras, utforska vad du kan förvänta dig när din nya hund knyter sig till ditt hushåll. Var ärlig mot dig själv om din livsstil. Till exempel, om din uppfattning om avkoppling är att ligga bakom tv:n ska du ej skaffa en hund som älskar att utforska och springa utomhus.

Överväga att främja och anta

Att främja ett husdjur innan du ansluter kan vara ett bra sätt att avgöra om du är redo för engagemanget. Chatta med ditt lokala skydd för att ta reda på om de har det här alternativet och vad du kan göra om du vill anta hunden permanent. Antagande är alltid ett bra val.

Förberedelse för din nya familjemedlem

Nu när du har valt att bli en hundägare, finns det några grundläggande steg att följa för att se efter din nya valp.

Valpskydda ditt hem

Nästan samma som barnsäkerhet. Din fyrfotiga älskling älskar att utforska och tugga på allting. Se till att prospekteringsområdena är säkra. I början kan det vara en bättre idé att hålla din hund i ett visst område i ditt hus där det inte kan göra för mycket skada eller bli skadad.

Se till att det inte finns några giftiga krukväxter runt som mistel, poinsettia, amaryllis och holly. Lås in rengöringsmedel och läkemedel. Blockera tillgång till förhöjda verandor, balkonger och däck. Håll också toalettlocket stängt, säkra elektriska sladdar och ta bort eventuella plastmaterial.

Du bör definitivt inte lämna valpen utan tillsyn om den har tillgång till hela ditt hus. Köp ordentliga tuggleksaker och belöna valpen för att tugga på rätt saker. Börja med träning så snart som möjligt, det kommer definitivt att göra ditt liv med den nya familjemedlem mycket lättare.

Besök veterinären

Som hundägare är du enligt lag ansvarig för att hunden mår bra. En viktig aspekt av detta är att regelbundet kontrollera hunden hos en veterinär. En valp behöver bland annat ett antal vaccinationer för att inte den ska bli sjuk.

Därefter bör du besöka veterinären minst en gång om året för kontroll. Det är också mycket bra att teckna en hundförsäkring för oväntade allvarligare sjukdomar eller skador. En annan viktig aspekt att tänka på är eventuell sterilisering eller kastrering.

Mata din valp korrekt

Similar Posts:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *