Kan hundar äta fisk och tonfisk?

Kan hundar äta fisk och tonfisk?

Oavsett om du har sett att din hund sniffar i luften efter din grillade lax eller upptäckt några hundmärken med fisk som huvudprotein, kanske du undrar om din hund faktiskt kan äta fisk och i så fall hur bra det är för den. Dr. Ann Hohenhaus, vid New York Animal Medical Center ger svaret och några närings- och säkerhetsfakta att tänka på innan fisk blir en vanlig del av din hunds mat.

Kan hundar äta fisk?

Det enkla svaret: Ja, hundar kan äta fisk. “Fisk kan utgöra grunden för en hälsosam och näringsrik kost för din hund,” säger Hohenhaus. Inte bara kan du laga till fisk till din hund, det finns också mycket välbalanserade fiskbaserad hundmat på marknaden.

Typer av fisk som är säkra för hundar

Några av de fiskar som oftast finns i hundmat som huvudprotein är olika typer av vit fisk, sill, gös, flundra, röding, lax och gädda. Du kan också ånga, baka eller grilla dessa fisksorter hemma till din hund, men undvik kryddor, som salt och peppar och även smör eller matolja. När du matar din hund en bit fisk håll det rent och enkelt, kom ihåg att köpa köttfria filéer och inspektera fisken före och efter tillagningen för att vara säker på att det inte finns några ben kvar.

Kan hundar äta tonfisk eller rå fisk?

Tungmetaller ackumuleras i fisk som tonfisk och svärdfisk och kan ge upphov till vissa hälsoproblem, särskilt när det gäller kvicksilver. På grund av de höga halterna av kvicksilver som finns i dessa fiskar kan det vara klokt att undvika att ge din hund tonfisk och liknande fisk. Lyckligtvis brukar dagens hundmat innehålla kortare levande fisk (som de som anges ovan) för att minska risken för tungmetalltoxicitet, sade Hohenhaus.

När det gäller att mata din hund rå fisk, är det bättre att vara säker och laga alla fiskar ordentligt innan de matas till ditt husdjur. “Att mata din hund rå fisk kan skapa oro då parasiter som återfinns i fisken intas som normalt dödas genom matlagning,” sade Hohenhaus.

Hälsofördelarna med att äta fisk

Om du håller dig till listan över kortare fiskar och lagar dem ordentligt kan fisk vara en hållbar och hälsosam måltid för din hund. “Fisk är en utmärkt källa till protein som är rik på omega-3-fettsyror, som har hälsofördelar som minskad inflammation”, säger Hohenhaus. Dessutom kan fiskbaserade livsmedel också vara ett bra alternativ för hundar med matallergier.

Det är inte vanligt med fisk som standard i hundmat och är därför ytterligare en proteinkälla utöver nötkött, kyckling och kalkon,” sa Hohenhaus. Läs noga etiketten på din hunds mat för att vara säker på att det inte innehåller andra proteinkällor. “Om din hund har allergier och din veterinär rekommenderar en hemlagad fiskdiet, var noga med att följa receptet annars kan det orsaka näringsbrister,” tillade hon. “För att långsiktigt kunna använda hemlagad mat för hunden, är det bra att använda recept som gjorts av en utbildad veterinär.”

Om din hund älskar fisk, låt den få smaska i sig alla de hälsosamma fördelarna som omega-3-fettsyror och protein, men glöm inte bort de andra näringsämnen som vitaminer och antioxidanter. “Hundar behöver mer än bara fisk – de behöver en komplett och balanserad diet,” sa Hohenhaus.

Similar Posts:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *